Making lives better – The expansion of Bartlett’s Residential Care Home at Peverel court care

Bartlett’s Residential Care Home has a great Care Quality Commission rating and gets wonderful reviews from current residents and their families, but we always feel there is work to do and room to improve. For a long time we have been talking about how we can add additional facilities for our residents to enjoy.

So we’ve decided it’s time we extended our premises, our capacity and our already excellent service by building an extension. This new part of our building will be specially designed to fit comfortably with the classic, traditional setting Bartlett’s sits within and will add 12 new bedrooms for new residents.

But it will give back to existing residents, too. We’ll be giving them three new communal rooms to utilise at their leisure – a cinema room and library, a private dining room and a brand new general communal room.

We had originally planned on building 14 additional bedrooms, but in the end we decided to forfeit two in favour of offering our current and new residents a much larger communal space. The private dining room will give residents a special place to celebrate birthdays and anniversaries with their family and friends, whilst enjoying bespoke, specially prepared food for the occasion.

Our cinema room and library will provide them with an additional space to socialise in and provide an added source of entertainment.  We decided that this type of room was the best use of our additional space after careful research revealed that libraries in care home can improve mood and memory, and that movies can improve quality of life for older people – especially those with dementia. Visiting the cinema is not something those who need care and support get to do very often, so we hope that this addition to our care home will significantly improve the happiness of our residents. We can use it to screen all sorts of entertainment, from current blockbuster hits to old classics.

Whilst we were working on the premises, we thought it would be worthwhile landscaping the garden in line with the wishes and wants of our residents, so we’ve been working on this at the same time. We asked the residents earlier this year what they would like to see in the Bartlett’s grounds, and we’ll be using some of those suggestions as we develop the garden. A large part of this work will involve moving the car park that some of our rooms overlook and changing this outside area into a much prettier view.

Overall our plans have one aim, to make the lives of the people we take care of better. We’re building something unique and special. We want our residents to thrive in the active, entertaining and homely community we’re building at Bartlett’s, a place where they can live comfortably and be taken care of, and have plenty to do and lots to look at. There’s plenty of work to be done over the next few months, but by this time next year our Bartlett’s community will be completely transformed for the better. We can’t wait to show you our new space, and we hope you are as excited about it as we are.

Share this

©2022 Peverel Court Care
Privacy Policy | Designed & Build by Streamstay
all rights reserved